čtvrtek 9. června 2011

Bezinkový sirup

Ještě citron

Už se těším

Čtyř kvítky,pěti kvítky i šesti kvítky
Na tento sirup potřebujeme bezinkové květy.Takže,  doma popadneme tašku a jdeme hledat bezinkový keř. Samozřejmě roste na kraji silnice (olovo moc nemusím),uprostřed pole (ze silnice pěkná dálka), v remízkách mezi poli a cestou-teda hřbitovní asi sto metrů od silnice (tam by to šlo,až na ty všudy přítomné kopřivy) . Mé odhodlání a potřeba 15 květů na 2 litry převařené vody stačilo k tomu ,abych vkročila do těch KOPŘIV. Babička by řekla: " aspoň nebudeš mít revma". A tak jsem šla,květy jsem nepočítala a nakonec jsem jich donesla dokonce více než bylo třeba. Doma jsem je oprala a dala do hrnce s převařenou a vychladlou vodou. Přidala vymačkanou šťávu ze dvou citronů a nakonec vyloupla i vnitřek celého citronu a šupla ho tam ,bylo by škoda to vyhodit.Když by byl sirup málo kyselý a hodně sladký,přidejte kyselinu citronovou.Na květy jsem položila talířek a zatížila miskou s vodou. Přikryla a nechala 24 hodin namočené.Druhý den jsem nasypala 2 kg krystalového cukru a mícháme a mícháme ,uvaříme si kafíčko a mícháme-né to kafe ,ale sirup. Zkontrolujeme děti a mícháme-teď to kafe,ať ho můžeme v klidu vypít. A zase mícháme-už jsem s tím trapná, já vím ,ale zase sirup. Až máme rozmícháno,tak jej přikryjeme pokličkou,jdeme se vykoupat a konečně spát,protože už je aspoň půl desáté večer.  Sirup se musí nechat stát do druhého dne,kdy ho konečně plníme do sklenic (umytých a suchých). A můžeme pít.

Pivoňky

Pivoňka

Pivoňka

Že by zase pivoňka?
Ještě než začalo pršet, prošla jsem zahrádku a uviděla obsypanou pivoňku květy. A protože vím jak vypadá po dešti a vlhku,tak jsem se rozhodla si ji natrhat do váze. Nejprve jsem musela oklepat návštěvníky mravenčího rodu , naaranžovat a nakonec najít místo pro tak velkou kytici. Nádherně provoněla celý obývák.

Déšť a kapky

Západ

Pivoňka posetá perlami

Lístek denivky

Denivka

Už  třetí pokus  plaménku  Montana dostat se co nejvýše-snad se mu to letos konečně podaří :-) 

Kontryhel
Po delší době se opět hlásím mezi Vámi. Svítí sluníčko a tak více času trávíme venku a užíváme si teploučka. I když už včera začalo pršet-Medard nezklamal- i tak je venku pěkně. Po pilové sezóně je i čisto ,až na ta okna,tam se déšť nedostal a jsou sám pil.A jelikož déšť znamená kapky,vyběhla jsem ven a nějaké nafotila. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...