Tažený závin
Kdo by ho neznal, ten tažený závin. Já ho dělala poprvé a je moc dobrý a hlavně jednoduchý.
Pokud máte zájem tady je receptík:
♥
30 dkg hladké mouky
1 omega
16 lžic piva (150 ml)
♥
V receptu není zmínka o cukru. Já ho nedávala,ale příště zkusím dát tak ze tři lžíce,aby bylo těsto krapet sladší.
♥
Na vál prosejeme mouku,nastrouháme omegu a přidáme pivečko. Vše řádně zpracujeme v těsto ,které se nebude lepit. Jestli se lepí ,přidáme mouku.
Potom dáme do lednice tak na hodinu odpočinout.
♥
Mezi tím si nachystáme nastrouhaná jablíčka,cukr,skořici ,vanilkový cukr , rozinky, rozpuštěné máslo a strouhanku nebo strouhané piškoty.
♥
Po hodině vytáhneme těstíčko a rozdělíme si jej na čtyři díly.
A jeden po druhém vyválíme napřed na vále a potom na utěrce-jde to velice dobře.Utěrku není potřeba sypat moukou. Já těsto netáhla rukama,ale klasicky válela. Těsto necháme na utěrce,potřeme jej máslem ,posypeme strouhankou nebo strouhanými piškoty. Poklademe jablky,posypeme cukrem,skořicí ,vanilkovým cukrem a nakonec rozinkami.
♥
Pomocí utěrky těsto svineme a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou na pečení ,já mám z Lídlu .Potřeme rozpuštěným máslem.
♥
Pečeme 40 minut na 180°c ,během pečení ještě dvakrát potřeme máslem.
Přeji dobrou chuť.
Rychlovka číslo dvě
♥
Srdíčko z březových větví jsem darovala sestře k narozeninám. A opravdu to byla rychlovka. Ve dvě hodiny přišel nápad,o půl třetí jsem začala motat,ve tři popadla háček ,našla předlohu na kytičku,kterou jsem si upravila na poloviční velikost a háčkovala o sto šest . Ve tři čtvrtě na čtyři popadla tavící pistoli a šup přilepit ,navázat mašličku, převléct moji maličkost ,trochu učesat, namalovat a můžeme jít .Ještě že,to nemáme tak daleko.Doma otevřeme branku, uděláme deset kroků, otevřeme branku a jsme tam .No nejni nad to ,když bydlíte vedle sebe :-)
♥
Omlouvám se za ty fotky ,ale jak píší fakt nebyl moc čas nějak aranžovat. Takže jen rychle pověsit a blesknout páč už toho světla moc nebylo.
♥
Příjemný den se sluníčkem ,přeje Eva.
Báječný recept na štrúdl a povedený dárek, ale ještě prosím recept na tu rychlost:-)
OdpovědětVymazat